Rechters in Nederland raken een lucratieve bijverdienste kwijt. Ze mogen zich straks niet meer laten inhuren voor exclusieve cursussen aan advocatenkantoren. Dat moet voorkomen dat de schijn ontstaat dat rechters en advocaten te innige banden hebben.

Dat meldde NU.nl woensdag op basis van de Raad voor de Rechtspraak.

Veel grote advocatenkantoren huren rechters in tegen vaak forse vergoedingen. Ze geven dan een college over hun rechtspraktijk.

De presidenten van de rechtbanken en gerechtshoven zullen in september officieel besluiten over het aanscherpen van de beroepsregel, maar dat lijkt een formaliteit.

Veel interne discussie

De Raad voor de Rechtspraak reageert met het plan op een uitgelekte brief van de president van de rechtbank in Den Haag, Maarten van de Laarschot. Hij noemde het “onwenselijk” dat rechters zich laten betalen voor een college aan een advocatenkantoor.

Van de Laarschot schreef zijn brief in antwoord op een vraag van directeur Peter Poot van vastgoedproject Chipshol. Die lag in de clinch met de Haagse rechter Hans Westenberg. De rechter verdiende bovenop zijn salaris vele tienduizenden euro's per jaar met cursussen voor advocaten. Bovendien bleek dat Westenberg lang niet de enige was.

Dat de regels nu worden aangescherpt heeft niet rechtstreeks te maken met de zaak-Westenberg, benadrukt de Raad voor de Rechtspraak. "Er is veel interne discussie geweest over de spelregels voor het inhuren van rechters. Er was behoefte aan duidelijkheid en die komt er nu", zegt een woordvoerster.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl